18+ felnőtt tekergések

A mese a gyerekeké lenne? Ugyan dehogy! Nekünk felnőtteknek is szükségünk van a mesékre, jobban mint azt sokan gondolnák. Hívjatok hát bátran!

Választható programok:

Tekergő mesekocsmák

A Tekergő mesekocsmák 2015-ben Budapestről, a XVII. kerületből keltek útra és járták be Erdély és Magyarország több szegletét. 
A Tekergő mesekocsmák alkalmával mesemondóink tréfás, pajzán, szerelmes mesékkel szórakoztatják a felnőtt mesehősöket, mesedalnokaink pedig meg is énekeltetik őket. 

Világmesék

A Világmesék felnőtt meseesteken népek meséit meséljük, népek dalait játsszuk, mert hisszük, hogy a világ sokszínűségét fontos megismertetni.

Mesemondók: Hajós Erika és Zámborszky Eszter
Zenél:  Diyar van Derick

Tekergő mesekörök időseknek

„Hosszú éveken keresztül fogják a kezünket és vezetik, vigyázzák utunkat. Ne engedjük el ezeket a kezeket, ne hagyjuk, hogy szavaikat magukba fojtsák, hallgassuk meg, mi több, meséljünk nekik mi is.”
A Tekergő Meseösvény Egyesület tagjai több éve tartanak gyerekeknek és felnőtteknek meseműhelyeket. Ezt a módszert és ennek tapasztalatait ültettük át olyan csoportokba, melyekben idős emberek vesznek részt.
Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a történetmesélésnek még mindig közösségalkotó erejére van, és milyen sok tudást, tapasztalatot tudnak az idősek megosztani, ha valaki odafigyel rájuk. A mesemondás évezredeken keresztül a közösségteremtés és a hagyományok átadásának eszköze volt. A mesék régen a felnőtteknek szóltak és ezek a történetek nem csak a szórakoztatást szolgálták, de ezeken keresztül adták tovább a mesélők élettapasztalataikat és tudásukat. A tudásátadásnak és közösségteremtésnek ez a színtere már kiveszett a mai világból, így nem csak a fiatalabb nemzedékhez, de már egymás között, az idősekhez sem jutnak el évtizedek történetei. Célunk olyan közösségek létrehozása, amelyekben a hagyományokra, munkánkból származó tapasztalatainkra építve, a népmeséket és a résztvevők élettörténeteit felhasználva segítsük az idősek otthonában a közösségi életet, illetve bátorítsuk időseinket, hogy higgyenek magukban. Szeretnénk, ha az idősek hinnének abban, hogy még mindig birtokolnak olyan értékeket, melyek átadhatóak, és felismernék annak fontosságát, hogy tovább is adják egymásnak és a fiatalabb nemzedéknek.

 

Mesemondók: Hajós Erika,  Gregus László, Bedőházi Betti, Hacsi Panni, Baranyi Ildikó, Fogarasi Zoltán, Bukovics János, Draskóczy Lídia
Mesedalnokok: Cserey Both Zsuzsa, Bennő Katalin, Draskóczy Lídia, Gordos Anna

Pin It on Pinterest

Share This