Meseprogramok 13-18 éves tekergőknek

A mesék sokszínűek: vannak tréfás mesék, tündérmesék, tanulságos mesék, legendák és mítoszok. A mese nem csak a kicsiké, élményben gazdag mesefoglalkozásokat kínálunk a nagyoknak is.

Választható programok:

Mesetekergő

Népmeséket mesélünk élő szóval, ahogy réges-régen még nagyapáink és nagyanyáink tették. Olykor a népmeséket népdalok váltják és színesítik, egy-egy dalt meg is tanítunk a gyerekeknek.

 

Rendhagyó irodalom órák

5-6. osztályos diákoknak azt mutatjuk meg, hogyan meséltek régen, élő szóval, bevonva a mesehallgatókat is, hogy maguk alakíthassák olykor a mesét.
Nagyobbaknak, 7-8, 9-10 és 11-12.-es diákoknak tréfás, pajzán meséket is viszünk, vagy akár arról is mesélünk, hogyan ejtette el Visnu a bölcsesség kövét, hogyan szóródott az szét a világban, de magáról az életről is, milyen megrázó, megdöbbentő fordulatokat tud venni. Úgy váltják egymást a komolyabb hangvitelű, elgondolkodtató mesék, a könnyedebb tréfás-pajzán mesékkel, ahogy a kamaszok hangulata is.
Gimnáziumi osztályoknak mítoszokat is viszünk, akár tananyaghoz kapcsolódóan is.
Összevot osztályoknak is tartunk meseórát, amennyiben azonban egy osztályhoz megyünk, kisebb létszámú osztályoknál igény esetén saját mesét is szövünk.

Mesébe zárt élmény

A „Mesébe zárt élmény” foglalkozás során a gyerekek nem csupán egy népmesével ismerkednek meg, hanem játékosan be is lépnek a mesébe, ők maguk is próbákat állnak ki, akárcsak a mesehős.

Hogy mi is ez a foglalkozás?
A foglalkozások során a gyermekek egy mesét hallgatnak, játszanak végig úgy, hogy a mese bizonyos részeit, a próbatételeket nekik maguknak kell végrehajtani. A feladatok végrehajtásához szükségeltetik egy csipetnyi furfang, együttműködés, megfelelő kommunikáció, kreativitás, némi ügyesség és gyorsaság, olykor egy hangyányi türelem sem árt. Az óra végén megbeszéljük, hogy ki mennyire járult hozzá a feladat sikerességéhez, hogyan oldották meg a kialakult helyzeteket és esetenként hogyan lehetett volna másképp is csinálni.
A mese és a játékok szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ez segíti a csapatmunka, a szociális kompetenciák fejlesztését, erősítését. A gyerekek a saját tapasztalataikon keresztül ismerik meg jobban magukat és társaikat, fejlődik az együttműködési és kommunikációs készségük, kreativitásuk, problémamegoldó készségük.
Minden foglalkozás végén a feldolgozás reflexióval és önreflexióval végződik. A reflexiós kör, a megbeszélés célja az érzelmek feldolgozása, a tapasztalatok összegyűjtése az önismeret és a reális helyzetértékelés képességének fejlesztése.
A foglalkozásokat egy csoport/osztály részére ajánljuk, korcsoport és/vagy téma szerint választhatóak.

 

Mesemondók: Hajós Erika, Gregus László, Pál Anna Brigitta, Bedőházi Betti, Hacsi Panni, Baranyi Ildikó, Fogarasi Zoltán
Mesedalnok: Cserey Both Zsuzsa

Pin It on Pinterest

Share This