Meseprogramok 7-12 éves tekergőknek

Kis- és általános iskolásoknak tréfás népmesecsokrainkon túl év közben Meseíró műhelyt terveztünk, Zenés meseórákat, Mesébe zárt élmény foglalkozásokat tartunk, nyaranta pedig Mesetáborainkba várjuk a bátor mesehősöket.

Meseíró műhely

A foglalkozásokon minden alkalommal népmesét mesélünk, festünk, játszunk, mesét írunk, jelmezbe bújunk, színészkedünk. A Műhelyben nagy hangsúlyt fektetünk a csapatmunkára, a kreativitás, a képességek és az önálló gondolkodás fejlesztésére. A program, a Mesetábor fő programja, mely alsó tagozatos diákok részére ajánlott, iskolában, egy osztály részére is rendelhető, tanfolyamként is működik.
Tanfolyamon maximális létszám 16 fő, iskolán belül egy osztály.

Mesetekergő

Népmeséket mesélünk élő szóval, ahogy réges-régen még nagyapáink és nagyanyáink tették. Olykor a népmeséket népdalok váltják és színesítik, egy-egy dalt meg is tanítunk a gyerekeknek. 

Mesébe zárt élmény

A „Mesébe zárt élmény” foglalkozás során a gyerekek nem csupán egy népmesével ismerkednek meg, hanem játékosan be is lépnek a mesébe, ők maguk is próbákat állnak ki, akárcsak a mesehős.

 

Hogy mi is ez a foglalkozás?
A foglalkozások során a gyermekek egy mesét hallgatnak, játszanak végig úgy, hogy a mese bizonyos részeit, a próbatételeket nekik maguknak kell végrehajtani. A feladatok végrehajtásához szükségeltetik egy csipetnyi furfang, együttműködés, megfelelő kommunikáció, kreativitás, némi ügyesség és gyorsaság, olykor egy hangyányi türelem sem árt. Az óra végén megbeszéljük, hogy ki mennyire járult hozzá a feladat sikerességéhez, hogyan oldották meg a kialakult helyzeteket és esetenként hogyan lehetett volna másképp is csinálni.
A mese és a játékok szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ez segíti a csapatmunka, a szociális kompetenciák fejlesztését, erősítését. A gyerekek a saját tapasztalataikon keresztül ismerik meg jobban magukat és társaikat, fejlődik az együttműködési és kommunikációs készségük, kreativitásuk, problémamegoldó készségük.
Minden foglalkozás végén a feldolgozás reflexióval és önreflexióval végződik. A reflexiós kör, a megbeszélés célja az érzelmek feldolgozása, a tapasztalatok összegyűjtése az önismeret és a reális helyzetértékelés képességének fejlesztése.
A foglalkozásokat egy csoport/osztály részére ajánljuk, korcsoport és/vagy téma szerint választhatóak.

 

Mesemondók: Hajós Erika, Gregus László, Bedőházi Betti, Pál Anna Brigitta, Hacsi Panni, Baranyi Ildikó, Fogarasi Zoltán
Mesedalnok: Cserey Both Zsuzsa

 

Pin It on Pinterest

Share This