Kedves Mesélők, Mesekedvelők!
Gyakran mondogatjuk, halljuk sokfelől, hogy talán sosem volt még nagyobb szükség a közvetlen emberi kapcsolatokra, az élő szó erejére, mint napjainkban.
A hagyományos közösségi formák megszűntek, eltűntek, de mindig volt és van igény azok szellemi értékeinek átörökítésére. Épp a népmese újjáéledésének vagyunk tanúi, résztvevői, ami számos iskolát, irányzatot hívott életre. A népmese különböző alkalmazási területeit Erdélyben is szép számmal képviseljük.
Rendezvényünk célja ezeket a követeket összegyűjteni, közös programokat biztosítani, kapcsolatot tartani anyaországi- és külhoni társainkkal, emellett szakmai betekintést nyújtani érdeklődő óvo- és iskolapedagógusok, magyar, történelem, filozófia szakos tanárok, szülők, nevelők, szociális munkások és pszichológusok (és nemcsak) számára is az élőszavas mesélés mikéntjéről, hogyanjáról, miértjéről egyaránt.
Ezúttal is egy mesemondó találkozó keretében valósítjuk meg a Szóperencia Egyesület indítványozásával, a Bethlen Gábor Alap és a Magyar Kormány, a Communitas Alapítvány, valamint a Kovászna Megyei Tanács támogatásával, a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség, a Tekergő Meseösvény Közhasznú Egyesület, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesület, illetve a kisbaconi Benedek Elek Emlékház, a Kisbaconi Erdő- és Legelőbirtokosság és helyi önkormányzat, illetve egyház közreműködésével.
Helyszín: Kultúrotthon (Kisbaconi Művelődési Ház)
okt. 20. (péntek)
18 óra – Nyitó Családos Mesedálután – határon innen és túli mesemondókkal
okt. 21. (szombat)
9:30 – 9:45 – Köszöntő, a találkozó megnyitása, Bedőházi Beáta, a Szóperencia Egyesület alapítója
9:45 – 10:45 – A népmesék élete régen és ma, dr. Agócs Gergely, néprajzkutató
10:45 – 11:15 – Benedek Elek hagyatéka a mesereneszánsz tükrében, dr. Bíró Bíborka Eszter és dr. Bíró Boróka Júlia, a Benedek Elek Emlékház kulturális menedzserei
11:15 – 11:30 – Kávészünet
11:30 – 12:00 – Újjászületett népmese adaptációk, Pintér Zsolt, a Csürdöngölő Kultúrális Egyesület elnöke
12:00 – 13:00 – Mit viselnek a népmesék szereplői, Czerovszki Sarolta és Antal, népi kézműves, népviselet készítő, hagyományos mesemondók
13:15 – 14:15 – Ebédszünet (közös étkezés a régi papilaknál)
14:30 – 15:30 – Benedek Elek Emlékház látogatása
16:00 – 18:00 – Agócs Gergely műhelymunka – mesemondás gyakorlata
19:00 – KISBACONI FELNŐTT MESEEST

REGISZTRÁCIÓhttps://forms.gle/we8a8KV9wnBjLaku6
A programsorozaton való részvétel ingyenes, pénzbeli adományt a helyszínen szívesen fogadunk!
A rendezvénnyel, részvétellel kapcsolatos kérdéseket oldalunknak írt privát üzenetben, vagy a 0743095855-ös telefonszámon tudjuk megválaszolni!

Pin It on Pinterest

Share This