Mesébe zárt élmény

A „Mesébe zárt élmény” foglalkozás során a gyerekek nem csupán egy népmesével ismerkednek meg, hanem játékosan be is lépnek a mesébe, ők maguk is próbákat állnak ki, akárcsak a mesehős.

Hogy mi is ez a foglalkozás?
A foglalkozások során a gyermekek egy mesét hallgatnak, játszanak végig úgy, hogy a mese bizonyos részeit, a próbatételeket nekik maguknak kell végrehajtani. A feladatok végrehajtásához szükségeltetik egy csipetnyi furfang, együttműködés, megfelelő kommunikáció, kreativitás, némi ügyesség és gyorsaság, olykor egy hangyányi türelem sem árt. Az óra végén megbeszéljük, hogy ki mennyire járult hozzá a feladat sikerességéhez, hogyan oldották meg a kialakult helyzeteket és esetenként hogyan lehetett volna másképp is csinálni.
A mese és a játékok szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ez segíti a csapatmunka, a szociális kompetenciák fejlesztését, erősítését. A gyerekek a saját tapasztalataikon keresztül ismerik meg jobban magukat és társaikat, fejlődik az együttműködési és kommunikációs készségük, kreativitásuk, problémamegoldó készségük.
Minden foglalkozás végén a feldolgozás reflexióval és önreflexióval végződik. A reflexiós kör, a megbeszélés célja az érzelmek feldolgozása, a tapasztalatok összegyűjtése az önismeret és a reális helyzetértékelés képességének fejlesztése.

A foglalkozásokat egy csoport/osztály részére ajánljuk.

Három mesével dolgozunk, melyek több korosztályhoz is közel állnak a próbatételek természetesen korosztályonként nehezednek vagy változnak.

Választható mesék:

Aki elhordja a hegyet – I-VI. osztályok részére (csapatmunka, összetartás)

Az eladott álom – IV-VIII. osztályok részére (barátság)

Mátyás király és az okos lány – I-VI. osztályok részére (csapatmunka, furfang)

Folgalkozásvezetők:
Hajós Erika, Pál Anna, Androstis Anna, Bedőházi Beáta, Gregus László