Magam, mint tekergő

DSC_0301

Hajós Erika, mint tekergő

Magam, mint tekergő, három angyal büszke édesanyja, egy barna herceg felesége és egy csizmátlan kandúr gazdája vagyok. A mesés Kolozsváron láttam meg a napvilágot, iskolás éveim alatt a kincses város utcáin tekeregtem, mígnem egyszer csak áttekeregtem Budapestre. Angyalkáim születését követően keveredtem vissza a gyémánterdőbe, ahol rátaláltam a meseösvényre. Eddigi utamon sok-sok segítővel találkoztam, a mesepszichológiával, a meseterápiával, a mesepedagógiával, a hagyományos mesemondással, s ha néha eltévedtem a rengeteg erdőben, ők mindig segítettek, hogy visszatekeredjek meseösvényemre. Tekergek itthon és tekergek otthon, tekergek hegyeken és völgyeken, mert tekeregni jó!

Laci_kép

Gregus László, mint tekergő

Magam, mint tekergő, járom a világot, tekergek mesékkel és mesék után. Mesélek kicsiknek és mesélek nagyoknak – mindenkinek, aki szereti a meséket. Mert mesélni jó. Mert mesét hallgatni jó. És ahol felcsendül a mese, ott közösség van. Hiszem, hogy a mesemondás és a mesék egyidősek az emberiséggel. Korábban, mielőtt elindultam Tekeregni, együtt gurultam, bukfenceztem a mesékkel, vagy kint a természetben, a mesék ösvényén  tekeregtem. Volt, hogy a tekergések közben összetalálkoztam a mesepedagógiával és a meseterápiával, de az is előfordult, hogy csak önfeledten táncoltam, a tánc és a mozgás öröméért. De mindeközben a mese örök – ahogy a csillogó szemek és a tátott szájak is, amik a mesék nyomában járnak.

14182155_10207403822236234_89499349_n

Nádasdi Csilla Emese, mint tekergő

Magam, mint tekergő, bejártam már hét országot, tavakat, folyókat átúszva, völgyeket bejárva jártam-keltem, és kerestem valamit. Nem tudtam, mit keresek, de hittem, hogy mint mindenki, én is okkal vagyok ezen a világon. Hegyeken, mezőkön keresztül tekeregtem, mígnem a sűrű, sötét erdőben el nem tévedtem. A mese volt az, ami nekem új nézőpontokat mutatott, saját bőrömön tapasztaltam, milyen hatalmas erő rejlik ebben az őseinktől ránk maradt kincsben. Mesemondókat kerestem hát, akiktől elleshettem, miként lehet a szavakkal és mozdulatokkal varázsolni, szájszélre mosolyt csalni, szemekbe könnyeket lopni. A Tekergő Meseösvényen pedig csokorba szedhetem a mese, dráma, éneklés, tánc és a kreativitás virágait, gyerekekkel és felnőttekkel karöltve.

18110078_1385317634839928_878067132_o

Bedőházi Beáta, mint tekergő

Magam, mint tekergő egyszer elindultam, s az Üveghegyre feljutottam, de valamit nem jól fogtam, mert hason biz` én visszacsúsztam, s mikor leértem az aljba mesét hallottam a zajban.
Volt ott minden folklór, a mesepedagógia, a hagyományos mesemondás, ilyen-olyan miegymás egyik szebb a másiknál, elmesélni sem volna kár, de most inkább azt mondom el, hogy ezekből szemelgettem, ami tetszett mind elvettem, s szedegetem mai napig, míg a csillag le nem jő`. Azóta csak ünnepelek, minden napot láncba verek, a mesékkel világítok. A régivel  újat,  újjal a régit  össze fonom, vissza bontom,  hogy az évkör el ne tűnjön értetlenül, észrevétlen.
Így  indultam el újra az üveghegynek tetejibe, de most nem egyedül megyek, sok segítőm, sok tekergő mind jön velem együtt útra. Megyünk, megyünk tekeregünk. Gyertek velünk tekeregjünk, legszebb szépért együtt menjünk.

Sőrés Rozka

Sőrés Rozka

Magam, mint tekergő, bármerre jártam, bolyongtam, mindig – valahogy – mesébe botlottam. S volt, amelyik szinte kérte, hogy mondjam el, adjam tovább.  Kerékpárra pattantam és úgy meséltem. Magam is tekergő életet éltem. Majd a tekergő névbe beleszerettem, de már foglalt volt, így elvetettem. Aztán ők hívtak, hogy tekeregjünk együtt! Naná, hogy melléjük szegődtem! Így, mégiscsak Tekergő lettem!

 

 

 

Tekeregj velünk Te is, kedves olvasó, meglátod, megéri!
Ők már velünk tekeregnek és színesítik meséinket:

Both Zsuzsa – népzenész, néptánc oktató, kézműves
Bennő Katalin – népzenepedagógus
Bennő László – népzenész, waldorf pedagógus
Németh Viktor – zenész, zeneszerző
Androsits Anna – élménypedagógus
Darvay Tünde – festőművész
Fábián Annamária – önkéntes, népdalénekes (diák – PKE Zeneművézeti szak. Nagyvárad)
Egyed Réka – önkéntes, népdalénekes (diák – PKE Zeneművézeti szak. Nagyvárad)
Orza Bori – önkéntes (diák – ELTE Bpd Péter Tanítóképző)
Ferencz Abigel – önkéntes
Pál Anna – önkéntes
Hacsi Anna – önkéntes mesemondó
Kelemenné Farkas Zsuzsa – önkéntes mesemondó
Nezvál Eszter – önkéntes mesemondó